Meditacija

Meditacija u ležećem ili sedećem položaju.
"POZNATO JE DA JE MEDITACIJA JEDAN OD NAJBOLJIH NAČINA ZA OTKLANJANJE STRESA, MRŽNJE, TEŠKOĆE, DEPRESIJE, NESIGURNOSTI, STRAH OD STAROSTI I SMRTI"

U meditaciji postoje mnoge pozicije koje se koriste tokom vežbanja. Jedan od najčešćih položaja u samoj praksi je sedeći položaj. Osobe koje ne mogu odabrati druge alternativne načine.Kada je reč o ovoj vrsti meditacije položaj tela ne smije uticati na fokusiranost. Meditacija u ležećem položaju doprinosi procesu duboke relaksacije. Iako mnogi misle da ovaj vid meditacije je u praksi vrlo izolovan zbog smanjenog fokusa. Naprotiv ona može biti idealna za telo, jer sama poza daje veću usklađenost i stabilnost. Meditacija u ležećem položaju predstavlja dobar izbor za sve one osobe koje imaju određene probleme sa cirkulacijom. Smatra se da meditacija u ležećem položaju usmerava energiju prema gore, odnosno ka temenu glave, području trećeg oka. Za razliku od sedećeg položaja, meditacija u ležećem položaju doprinosi sasvim drugačiju atmosferu jer se telo može sasvim dovoljno opustiti, a napetost i nakupljeni stres će polako odlaziti iz tela. Ovaj način meditacije vrlo je značajan za vraćanje fizičke vitalnosti tela i većeg opuštanja uma. Meditacija za mnoge ljude predstavlja način za duboku relaksaciju i mogućnost da se telo mnogo bolje opusti u odnosu na druge položaje, jer podstiče veću mentalnu jasnoću, vraća mir, podiže vibracije ojačava limfni sistem efikasnosti, smanjuje prisutne zdravstvene tegobe.

Meditacija se najčešće opisuje kao sveopšte svesna prisutnost, apsolutno udaljavanje od sopstvenih misli, posmatranje celog sebe i svog ega sa određene distance. Ovo je paralelno sa posmatranjem samog sebe i svojih misli kroz prozor, gde pokušavamo da se udaljimo od našeg uma, koji inače može da razmišlja o hiljadu međusobno nepovezanih stvari.